Werk van Dup in het Academisch Genootschap.

Werk Dup roept rust op.

gebruikt hij zwarte inkt, al dan niet in combinatie met olie en waterverf. In het geëxposeerde werk zou je globaal een tweedeling kunnen aanbrengen. Enerzijds zijn er de tekeningen met daarop een paar snelle, simpele bewegingen.
Ze hebben iets kalligrafisch, ofschoon ze geen tekens voorstellen, maar mensen. Net als in de Japanse tekenkunst weet Dup hier met summiere gebaren veel te vertellen. De lenige danseres, een moeder met haar kind, een oude gebogen man, ze zijn aanwezig met ieder hun eigen verhaal. De andere groep van schilderijen wordt gekenmerkt door een

strenge opbouw van over elkaar aangebrachte horizontale en verticale strepen, die met een dikke schildertoets zijn opgezet. Om de structuur niet alleen maar structuur te laten zijn, neemt de afmeting van het blokkenpatroon toe in een draaiende beweging van rechts naar links. Zo geeft Dup zijn structuren een inhoud mee: een landschap of dorpsgezicht met twee kerken.
Er gaat een heerlijke rust van zijn werk uit. Niet alleen de compositie, maar ook de kleuren werken hieraan mee. Zwart is op een enkele uitzondering na de hoofdkleur, meestal aangevuld met een paar

gedekte tinten als donkerrood, grijs of petrol. Fel rood en geel gebruikt hij zeer spaarzaam. Het gifgroen met gele ’Herfst Landschap’ toont zich dan ook als een vreemde eend in de bijt. Alsof Dup hier even wil laten zien dat hij ook schreeuwende kleuren kan gebruiken. Maar niet voor lang, want Dup is een dromer die het liefst zijn verhaal vertelt in de intimiteit van zachte kleuren en met een enkel weloverwogen gebaar.
DUP, gemengde technieken op papier en doek. Tentoonstelling in het Academisch Genootschap, Parklaan 93, Eindhoven.
Ma.-vr. 10.00-22.00 uur. Tot 1 juni.

terug